Jogurt naturalny to zdecydowanie jedna z najchętniej wybieranych, dietetycznych przekąsek. Niewiele kalorii, a przy tym sporo białka i wartości odżywczych. Wiesz, że jest zdrowy, ale nie przepadasz za jego smakiem? Sprawdź, z czym jeść jogurt naturalny, by był jeszcze pyszniejszy i bardziej wartościowy!
Jogurt naturalny – samo dobro dla zdrowia
Idealny do zjedzenia/wypicia w biegu. Doskonały do sałatek. Świetny jako uzupełnienie sałatki owocowej czy innej, szybkiej przekąski. Jogurt naturalny niewątpliwie ma swoje walory smakowe, jednak z dodatkami smakuje jeszcze lepiej. Dlaczego warto go jeść? Nie tylko przez wzgląd na sporą zawartość białka, ale też ze względu na właściwości probiotyczne! Dzięki nim jogurt naturalny reguluje pracę jelit i wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy. Szczególnie poleca się go osobom zmagającym się z problemami trawiennymi, ale też tym, które właśnie przechodzą lub przeszły kurację antybiotykową. Bo jogurt naturalny szybko odbuduje naszą zdrową florę bakteryjną w układzie pokarmowym!
Jak wybrać zdrowy jogurt naturalny?
Nie ulega wątpliwości, że ta szybka białkowa przekąska należy do najzdrowszych. Jednak nie można zapominać o tym, że producenci żywności próbują nas oszukać praktycznie na każdym kroku. Dlatego również przy wyborze jogurtu naturalnego warto przeczytać skład. Bez obaw, nie zajmie Ci to dużo czasu, bo na opakowaniu powinny pojawić się tylko dwa składniki – mleko i kultury bakterii. Właśnie taki jogurt o bardzo krótkim składzie będzie najzdrowszy!
Z czym jeść jogurt naturalny?
Mówi się, że jogurt naturalny sam w sobie jest dobrym sposobem na mały głód. Jednak po połączeniu go z dodatkami, zyskasz jeszcze bardziej wartościowy posiłek. Te propozycje sprawdzą się jako śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek lub dodatek do obiadu.
Zatem, z czym jeść jogurt naturalny, by był jeszcze pyszniejszy i bardziej sycący?
Jogurt naturalny z owocami
Szkodliwość owocowych jogurtów już dawno udowodniono w nie jednym programie telewizyjnym o zdrowej żywności. Jednak te bogate w cukry proste, zagęstniki i konserwanty produkty wciąż stoją na półkach sklepowych i kuszą między innymi nasze dzieci. Jeśli uwielbiasz owocowe jogurty lub chcesz je serwować swojemu dziecku, wiedz, że możesz zrobić je sam w naprawdę zdrowej wersji. Jogurtem naturalnym wystarczy zalać ulubione owoce – maliny, truskawki, borówki, morele. Możesz jeść w całości albo zmiksować w formę koktajlu. Pysznie i bardzo zdrowo!
Jogurt naturalny z musli
Czyli najlepsza przekąska na śniadanie, bądź II śniadanie. Zawiera białko oraz zdrowe, złożone węglowodany. Jeśli jednak chcesz uzyskać dietetyczną mieszankę, upewnij się, że musli nie zawiera sporego dodatku cukru. Możesz też zrobić domową granolę. Wystarczy upiec naturalne płatki owsiane górskie z bakaliami i orzechami. Taką mieszankę możesz przechowywać w słoiku nawet przez tydzień i dodawać do jogurtu przed samym zjedzeniem.
Jogurt naturalny do sałaty
Uwielbiasz wszelkiego rodzaju surówki i sałatki? Jesz je do obiadu i nie tylko? W takim razie zapas jogurtu naturalnego w domu na pewno Ci się przyda. Sprawdzonym sposobem jest polanie nim zwykłej sałaty masłowej z dodatkiem szczypiorku czy świeżego ogórka, ale Ty możesz dowolnie kombinować z połączeniami. Jogurt naturalny na sałatce z rukoli z pieczonym burakiem wzbogaci smak potrawy i zapewni białkowy dodatek. A jeśli uwielbiasz sałatkę cesarską dodaj do niej dip z jogurtu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżymi, posiekanymi ziołami. Niebo w gębie!
Twarożek na kanapki z jogurtem naturalnym
Jesteś fanem twarożku? Zamiast kupować go w sklepie wraz z milionem sztucznych dodatków, przygotuj go samodzielnie, dodając to, co lubisz. Wystarczy zmieszać kostkę naturalnego białego sera z jogurtem naturalnym i przyprawić według uznania. Na słodko smakuje z cynamonem, miodem i rodzynkami. Na słono – ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Sposobów na jogurt naturalny jest mnóstwo. Warto ich szukać i próbować, bo ten wyjątkowy produkt to pełnia zdrowia dla naszego organizmu! Na słodko? Czy na słono? Na kanapce? A może w sałatce? Wszystko zależy od Twoich indywidualnych upodobań!
4 comments
4 Comments
Anonim
18 lipca, 2018, 2:47 pmCzy jogurt naturalny można jeść codziennie? Czy flora bakteryjna zawarta w nim nie doprowadzi do chorób albo jakiś innych problemów?
REPLYAdministrator InFitness.pl@Anonim
19 lipca, 2018, 7:49 pmNadmierna ilość spożywanego jogurtu może wpłynąć na problemy żołądkowe ale nie doprowadzi do żadnych poważnych chorób (no chyba, że jogurt będzie niewiadomego pochodzenia)
REPLYAnonim
9 października, 2018, 9:08 pmBardzo lubię jogurt naturalny z malinami. Potrzeba około 200 gram malin i 200 gram jogurtu naturalnego. Wszystko razem mieszamy, odrobina zmielonej mięty i mamy gotowy pożywny deser.
REPLYAnonim
19 października, 2018, 2:30 pmJogurt to dla mnie obowiązkowy element każdego śniadania. Nie wyobrażam sobie innego dodatku do płatków kukurydzianych. Oczywiście jeżeli jest sezon to dodaje rózne owoce. Może przygotujecie jakieś przykładowe dania z jogurtem naturalnym?
REPLY